iaido

iaido

Tamiya Ryu iaijutsu

Kenshiki Dojo Izegem staat onder leiding van de Japanse sensei            M. Nagatsuka, voorzitter van          Gisenkai-dojo, lid van de Tamiya Ryu Iaijutsu Genwakai federatie (Meguro-Genkou kai).

Tamiya ryu Iaijutsu is een Japanse krijgskunst die de soepele, gecontroleerde bewegingen van het zwaard trekken uit de schede, koppelt aan het uitschakelen van een tegenstander, om uiteindelijk het zwaard terug in de schede te stoppen.

Batto Hõ

Het curriculum Iaijutsu, onderwezen aan cadetten op de Kaigun Heigakko (de Japans keizerlijk Marineacademie in Etajima, Hiroshima) als Dai Nippon Batto-Ho, werd geïntroduceerd        door Kono Hyakuren, in 1939.

​Deze iai-technieken waren gebaseerd op bestaande stijlen het curriculum bevat 24 vormen.

​We beoefenen batto hõ omwille van 4 redenen:

​1/ We komen vaak in contact met budoclubs die deze zwaardtechnieken beoefenen. Dit geeft ons een gemeenschappelijk raakvlak.

2/ Het is een uitstekende introductie voor beginnende studenten iaido

3/ Alle kata's van de omote-reeks worden rechtstaand uitgevoerd.

Dit is zeker interessant voor mensen op hogere leeftijd om steeds verder iaido te kunnen beoefenen.

4/ Je kan er ook examen in afleggen.

Shinto Ryu Kenjutsu

Kenjutsu is het in praktijk gebrachte iaido.   Het is een vechtkunst die zich bezighoudt met realistische zwaardtechniektoepassing; leren vechten met het zwaard in een real-life context.

Kenjutsu wordt beoefend met houten zwaarden, om logische redenen.

Tijdens een demonstratie kunnen soms echte zwaarden gebruikt worden.

Onno ha itto ryu

Itto-ryu kenjutsu is één van de belangrijkste scholen van de Japanse zwaardvechtkunst ooit ontwikkeld.

Het werd gekozen als één van de officiële kenjutsu ryu in de periode van het Tokugawa-shogunaat (Shinkage-ryu was de andere).

Veel daimyo's (krijgsheren van grote feodale domeinen) in heel Japan zagen deze stijl als een otome ryu       (= officieel systeem) voor hun eigen krijgers.

Tachi uchi no kurai

Tachi Uchi no Kurai en Tsume-Ai no Kurai vormen belangrijke onderdelen van het iaido die wij bestuderen.

Deze kata's (telkens 10) laten ons toe om beter de dynamiek van afstand en timing te begrijpen alsook om onze techniek te perfectioneren.         

Zij bieden een meer "praktische toepassing" aan de manier waarop iaido wordt bestudeerd.

Tameshigiri

Tameshigiri is de Japanse kunst van testsnijden op doel. De kanji betekent letterlijk "Snijtest" (kun'yomi: ためし ぎり).

De toepassing werd gepopulariseerd in de Edo periode (17de eeuw) voor het testen van de kwaliteit van Japanse zwaarden en wordt nog dagelijks gehandhaafd.

In onze club beoefenen we tameshigiri om zich te concentreren op de bekwaamheden van de zwaardvechter, veeleer dan op de wapens. 

Seitei iaido

Na de Tweede Wereldoorlog werd budobeoefening (ook kendo en iaido) door de Amerikaanse bezettingsmacht in Japan verboden. Dit deed men omdat men de budotraining zag als ondersteuning van een militaristische en nationalistische opvoeding. Mede dank zij de inspanningen van o.a. Sasamori Junzo Sensei, die het kendo voornamelijk zag als een sport met grote pedagogische waarde, werden kendo en iaido in 1952 weer toegestaan.

Toen de All Japan Kendo Federatie werd opgericht, heeft deze organisatie ervoor gezorgd dat er een overleg tot stand kwam tussen de grootmeesters van de nog bestaande zwaardscholen. Het doel hiervan was een gezamelijke trainingsvorm te ontwikkelen en hiermee iaido toegankelijker te maken.

In 1969 werden de eerste zeven Seiteikata gepresenteerd. In 1980 volgden drie nieuwe kata en in 2000 werden de laatste twee kata geïntroduceerd.

Gekiken

Gekiken is Japans zwaard-sparring waarbij men gebruik maakt van met in-mousse-gehulde zwaarden.

De gewatteerde zwaarden zijn stevig zodat ze kunnen worden gebruikt als een echt zwaard.

Hataya Sensei beschrijft gekiken als de studie van waarheid en leugen in zwaardvechtkunst.

Het is de kunst om je tegenstander te raken waar en wanneer hij dat niet verwacht.

Als je de aanval van je tegenstander voorspellen kunt, kan je blokkeren en tegenaanvallen.

Cursussen

Van elke discipline is een cursus beschikbaar. Deze worden aangeboden ter ondersteuning van de praktijklessen. Elke cursus is perfect ingebonden en voorzien van een geplastifeerd voorblad en kunstlederen eindblad. In elk lesdeel komen de volgende items aan bod:

 - terminologie                                           - geschiedenis                                         - uitleg betekenis en riai van de kata     - uitleg uitvoering kata                             - belang van timing, afstand, ...               - afgeleide bewegingen (waza)             - speciale aandachtspunten

Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om persoonlijke nota's te maken.

©2017 Zwaardkrijgskunstschool Kenshiki Dojo Izegem. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin